француски

Како да се опишеш себеси и некого на француски

Како да се опишеш себеси и некого на француски

Како изгледаш? Како да се опишеш себеси и некого на француски јазик. Користиме соодветен глагол (пр. être -сум) во соодветното време и придавки. Запомнете дека придавките во францускиот јазик се сложуваат по род и по број со именката што ја опишуваат. …

Сакам/ Не сакам

Сакам/ Не сакам

Моментално работиме на проект со пријатели од Франција. Учениците навистина уживаа во правењето на сакам/не сакам постерите за нивните другарчиња од Франција кои ќе им помогнат подобро да се запознаат меѓусебно.

Мали готвачи

Мали готвачи

МАЛИ ГОТВАЧИ  Франција е една од земјите позната по својата кујна. Во ноември 2010 година, француската гастрономија била додадена од страна на УНЕСКО во листата на светско “ духовно културно наследство“. Затоа ние пробавме да направиме палачинки “à la Française“. Учењето…

Игра со облекување

Игра со облекување

Оваа игра со облеквање можете да ја искористите на вашите часови по француски јазик. Можете да пробате вака или пак самите да си измислите текст така што учениците ќе треба да разберат и да ја облечат куклата(вежбајќи слушање и разбирање…

Рецепт за палачинки

Рецепт за палачинки

Рецепти за палачинки: активност на часот по француски јазик. Предложете им на вашите ученици да го приготвите рецептот за палачинки на часот по француски и заедно да дегустирате. Се надевам дека оваа презентација ќе ви биде корисна за часовите по…