Земји и националности

Машки и женски род кај придавките за националност во францускиот јазик

1. Општо правило е додавање на -е на крајот од придавката од машки род. 
Пр. anglais + e = anglaise
2. Кај придавките што завршуваат на -en, -n ја дуплираме и додаваме -е за женски род. 
Пр. macédonien+ne=macédonienne
3. Придавките кои во машки род завршуваат на -е истата форма ја задржуваат и во ж.род.
Пр. britannique=britannique
4. Исклучоци
Ex. turc-turque
grec-grecque
Powered by emaze


земји и националности на француски јазик

Facebook Comments

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *