Цивилизација

Ајфеловата Кула

Ајфеловата Кула

La Tour Eiffel или Ајфеловата Кула е железна кула изградена на Марсовите полиња поркај реката Сена во Париз. Тоа е највисоката градба во Париз и меѓу најпрепознатливите симболи во светот. Именувана според нејзиниот архитект Густав Ајфел, денес претставува една од…

Што е франкофонија?

Што е франкофонија?

Франкофонија (фр. la Francophonie ) службен назив „Меѓународна организација на франкофонијата“, е составена од голем број на држави, земји и региони на сите пет континенти во светот кои го користат францускиот јазик како национален, службен, работен и во меѓународните комуникации.

Франкофонија

Франкофонија

Франкофонија (фр. L’OIF) службен назив „Меѓународна организација на франкофонијата“, е составена од голем број на држави, земји и региони на сите пет континенти во светот кои го користат францускиот јазик како национален, службен, работен и во меѓународните комуникации. Франкофонијата е…