Цивилизација

Познати историски личности од Франција

Познати историски личности од Франција

Откријте некои од познатите историски личности во Франција и забавувајте се со вашите ученици преку играта Кој сум јас? користејќи карактеристики на познати историски личности од Франција или од вашата земја.

Симболите на Франција

Симболите на Франција

Французите ја сметаат Француската револуција за најзначаен настан во нивната историја, и не случајно денешните републикански симболи како на пример националниот празник 14 Јули, химната, тробојното знаме, националното мото „Слобода, Еднаквост, Братство, се имаат појавено токму за време на револуционерниот…

Интерактивен водич низ Париз

Интерактивен водич низ Париз

Париз е главниот град на Франција и глобален моден, уметнички и културен центар. Тој е еден од најубавите градови на планетата Земја. Откријте ги најпознатите туристички места во Париз користејќи го овој интерактивен водич.

Малиот Принц од  Антоан де Сент Егзипери

Малиот Принц од Антоан де Сент Егзипери

Малиот Принц е роман од Антоан де Сент Егзипери, француски аристократ, писател, поет и пилот . Романот е третата најпреведувана книга на светот и е прогласен за најдобра кника на дваесетиот век во Франција.  Учењето француски преку литература може да биде…