Франција

Откријте ја Франција

Откријте ја Франција

Денеска во нашето училиште беше одбележана Франкофонијата. Напишавме пораки за мир, извадивме зборови со француско потекло во нашиот јазик, направивме презенација за Франција и организиравме хуманитарна акција за малиот Матеј. Сето тоа беше збогатено со француска музика и флаери за…

Познати историски личности од Франција

Познати историски личности од Франција

Откријте некои од познатите историски личности во Франција и забавувајте се со вашите ученици преку играта Кој сум јас? користејќи карактеристики на познати историски личности од Франција или од вашата земја.

Симболите на Франција

Симболите на Франција

Французите ја сметаат Француската револуција за најзначаен настан во нивната историја, и не случајно денешните републикански симболи како на пример националниот празник 14 Јули, химната, тробојното знаме, националното мото „Слобода, Еднаквост, Братство, се имаат појавено токму за време на револуционерниот…

Ја сакам Корзика

Ја сакам Корзика

Корзика е француски остров во Средоземното Море. Пседува разновидна вегетација од која голем дел е заштитен со закон… Powerpoint презентација за вашите ученици полесно да ги совладаат географските поими на француски јазик.

Франкофонија

Франкофонија

Франкофонија (фр. L’OIF) службен назив „Меѓународна организација на франкофонијата“, е составена од голем број на држави, земји и региони на сите пет континенти во светот кои го користат францускиот јазик како национален, службен, работен и во меѓународните комуникации. Франкофонијата е…