Ајфеловата Кула

La Tour Eiffel или Ајфеловата Кула е железна кула изградена на Марсовите полиња поркај реката Сена во Париз. Тоа е највисоката градба во Париз и меѓу најпрепознатливите симболи во светот. Именувана според нејзиниот архитект Густав Ајфел, денес претставува една од најпосетените туристички атракции.
Кулата е висока 300 метри и има 75 спрата. Заедно со 24 метарската антена висока е 324 метри. Направена е 1889 година, кулата била највисока градба се до 1930 година

Facebook Comments